H&D FoE

Minta szerinti forgás a csatatéren 2.

2022. május 23. 22:19 - Hellgate

A minta kialakítása

gbg_terkep.png

A helyes megjelenés érdekében aki telefonról nyitja meg a blogbejegyzést, az a böngésző jobb felső sarkában a három függőles ponttal nyissa meg a menüt, és ott válassza ki az asztali webhely módot (alulról a harmadik opció).

 A cikk egyes részei a szerzők véleményét tükrözik és a módszereiket írják le.
Van aki másképp csinálja - vagy épp nem csinálja. A cikket nem vitaindítónak szánjuk, hanem segítséget szeretnénk nyújtani azoknak a céheknek és irányítóknak,  akik forogni szeretnének.

 

Minta szerinti forgás a csatatéren - felkészülés a forgásra

Minta szerinti forgás - irányítás és csere

A minta kialakítása

 Amint lezajlottak a diplomáciai tárgyalások és kiderül, hogy mely céhek próbálnak meg minta szerint forogni az adott ciklusban, megkezdedődhet a minta kialakítása. Sok esetben ez ad-hoc módon történik, a céhek elosztják valahogy a szektorokat és aztán menet közben, az addigi tapasztalatok alapján módosítanak, amennyiben szükséges. Mi jobban szeretjük, ha előre meg van tervezve a minta. Ehhez exceles segédleteket használunk, de ügyes GBG vezetők és irányítók csinálhatnak a játék térképei alapján is előzetes sematikus ábrákat. 

Mire figyeljünk a minta kialakítása során?

  • A lehető legtöbb szektort 4 táborral tudjuk majd felütni. A csataszám - és ezzel együtt a jutalmak maximalizálásához - minél több 4 táboros szektor kell. 
  • Ha van olyan céh, amelyet zárni kell, mivel nincs velük megegyezés és elég erősek ahhoz, hogy rombolni tudjanak, ott feltétlenül 4 táborral lehessen foglalni a bázisok előtti szektorokat.
  • Ha van hiánytermék vagy olyan termék, amelyre figyelni kell, akkor próbáljuk a mintát úgy kialakítani, hogy a kritikus szektorokra ne, vagy csak minimálisan kelljen építeni.

Összeszokott partnerek esetén már a csütörtök reggeli induláskor érdemes a minta kialakítását elkezdeni, pl a térkép egyik felét A, a másik felét B céh foglalja el. Nehezíti a minta kialakítását, ha az egyik forgó céhnek nagyon kevés szektora van. Ha egy erősebb és egy gyengébb céh fog forogni, akkor is érdemes az erősebb céhnek némi önmérsékletet tanúsítani és a térkép közepe környékére engedni a gyengébb céhet.

A minta kialakítása mindig fájdalmas műveletsor a céhtagok és nagy figyelmet igénylő feladat az irányítók számára. Ebben a fázisban bőven vannak 1-2-3 táboros szektorok, amelyeket fel kell ütni, és a szektorok beütésekor mindig szem előtt kell tartani a mintát. A lényeg, hogy csak azt a szektor lehet egy adott körben beütni, amelyik már a minta szerint a helyén van, a többi szektort tartani kell a következő körig (lógatni).

A sakktábla kialakítása a vulkános térképen

 Az itt leírtak nincsenek kőbe vésve, a lépések sorrendje és a minta kialakításának módja nagyban függ a kiinduló állapottól és a táborok elosztásától. Természetesen mindig igyekezzünk kihasználni a rendelkezésre álló lehetőségeket.

  1. Rakjuk keresztbe a középső négy szektort. A1-C1 legyen az egyik céhnél, B1-D1 a másik céhnél. 
  2. A középső 4 szektorról üssük fel az elérhető kettes körbeli szektorokat. Azokat a szektorokat lehet beütni, amelyek a minta szerint jó céhnél vannak, a többit lógatni kell a következő körig.
  3. A kettes kör szektorairól üssük fel a hármas körből elérhető szektorokat. Azokat a szektorokat lehet beütni, amelyek a minta szerint jó céhnél vannak, a többit lógatni kell a következő körig.
  4. Ismételjük a 2-3 lépéseket addig, ameddig a kívánt minta ki nem alakul.

Ha az 1-2 körben helyén van a minta, a hármas körben a minta apránként, ahogy a táborok és a lehetőségek adják, több lépésben is kialakítható.

Amennyiben szélről betörnek és emiatt nem alakítható ki a minta, érdemes megfontolni a következő opciót: hagyjuk hogy elvigye a támadó céh a hármas körben a hibás szektorokat, majd nyitás után az a céh üsse fel, amelynél a következő csere UTÁN lenni kell majd a szektornak. Mivel a támadó céh a birtokos, a szektor addig lógatható, ameddig szükséges.

Az alábbiakban megpróbáljuk egy példával illusztrálni a minta felrakás folyamatát. Az alábbiakban a leggyorsabb megoldást mutatjuk be, de ez nem feltétlenül a leginkább demoralizáció kímélő módszer. Egyes szektoroknál érdemes lehet megfontolni, hogy egy forgással később tegyük helyre, adott esetben akkor már több táborral.

A alábbi képet a FOE helper csatatér funkciója segítségével állítottuk elő. A szektorok neve felett annyi pont látható, ahány tábor építhető az adott szektorra, alatta pedig azt látjuk, hogy mikor nyit a szektor. Mivel ez egy akív forgásból készített kép, vannak szektorok, amelybe nem forgós céhek is ütöttek, az ő ütéseik számát az időpont alatt található csúszkák jelzik.
 vulkan_kezdo.png

A kiinduló állapot. Ez megint csak egy ideális állapot, ilyen kezdés a valóságban csak nagyon ritkán fordul elő. azonban a folyamat bemutatása szempontjából tökéletes állapot. A példában nem számolunk a többi céhhel, úgy vesszük, hogy nem foglalnak el egyetlen szektort sem. Ez persze a valóságban soha nincs így, emiatt lesznek szektorok, amiket be kell ütni, pedig lógatni kellene a minta szerint, vagy épp elviszi valamelyik nem forgós céh. Ezek a "hibák" később korrigálhatóak.

uj_projekt2_3.png

A fenti képeken az első nap forgásai során végrehajtott lépéseket illusztráljuk. Első lépésként mindkét céh felüti a középső szektorokat (C1 és D1), illetve a kékek felütik D2S-t és A3Z-t, hazai csapat pedig felüti B2S-t is. Ezeket cserélik is, majd felüthető A1M és B1D és  ebben a körben lógva maradnak. B2S beütése után a hazai csapat végigüti B3V-t, majd felüti B3X-et és az lógva marad.  C1 cseréje után a szürkék végigütik C2T-t és onnan C3Y-tvégig és C3Z lógva marad. A kékek pedig D2S-ről végignyomják D3X-et és felütik D3V-t, ami szintén lógva marad.

Összefoglalva:

  1. Szürke: C1+B2S 150ig  Kék: D1+D2S+A3Z 150ig csere
  2. Szürke: B3V+C2T végig C3Y végig Kék: D3X végig
  3. Szürke: B1+C2S+C3Z+B3X 150ig, Kék: A1+ D2T + D3V 150ig maradnak lógva

A második forgásnál, 16-17 óra között (középső kép) a mindkét céh felüti a most nyíló szektorokat (D1,C1, D2S, B2S, B2T, C2T) és ezeket, valamint az előző forgásban lógatott szektorokat cseréljük. Csere után a szürkékk felütik C2S-ről C3X, D2S-ről D3X valamint B2T-ről B3Z. A kékek D2T-ről felütik D3Y, B2S-ről B3V, A2T-ről A3Y valamint C2T-ről C3Y.

Összefoglalva:

  1. Szürke: D1+D2S  Kék: C1 + B2S, beüthető A1+B1+C1+D1+D2T+D2S+C2T+C2S
  2. Szürke: B2T Kék: A2T+A2S beütető: B2S+A2T+B2T+B3X
  3. Szürke: B3Z végig, D3X+ C3X + A3Z 150ig Kék: A3Y+D3Y 150ig beüthető: D3V+D3X+D3Y+C3X+C3Y+C3Z +B3X+B3V+A3Z+A3Y
  4. Szürke: B3Y 150ig Kék: D3Z 150ig maradnak lógva

A harmadik fázisban befejezzük a minta kialakítását (utolsó kép). A minta nagy része már a helyén van és cserélhető, csak B2T és B2S van felcserélve valamint A2S+A3V+A3X részt kell helyretenni. ebben a forgásban tehát B2T és B2S marad lógva, a kettes kör cseréje után pedig a kék felüti A3X-et. Ez után a hármas kör is cserélhető és a kék fel tudja ütni A3V 150ig, amely ebben a körben marad lógva B2T-vel és B2S-sel együtt. A következő forgásnál már minden szektor cserélhető és kész a mintánk.

 

Az oszlopos minta kialakítása a vízesés térképen

Minden irányító álma, annyira könnyű feladat. Lényegében középről haladva a széle felé nagyon gyorsan és egyszerűen kialakítható a minta:

  1. Az egyik forgó céh üsse fel az X1X oszlopát. Következő forgásig a jobbról-balról szomszédos két oszlopot üssük fel 150ig.
  2. Második forgásnál a partner céh üsse fel X1X oszlopát, utána ceréljük a korábban felütött oszlopokat és a frissen felütött középső oszlopot. Következő forgásig az X1-től számított második oszlopok szektorait üssük fel 150ig.
  3. Harmadik forgásnál a korábban már cserélt középső három oszlopot üssük fel és cseréljük le a középső 5 oszlopot (ebből 2 oszlop már korábban fel volt ütve 150ig, a középső három oszlopot frissen ütöttük fel). Következő forgásig üttessük fel az X1X-től számított harmadik oszlopokat is, amennyiben részt vesznek a forgásban. Jellemzően itt már kevés a tábor.

Egy példán keresztül is bemutatjuk a folyamatot:

vizes_kezdo.png

A kiinduló állapot - hasonlóan a vulkános példához - egy ideális állapotot tükröz, amely a valóságban nem valószínű, hogy előfordul, de a minta kialakításának szemléltetéséhez megfelel. A sötét szürkével jelölt szektorok nem vesznek részt a forgásban.

mintakialakitas.png

Az első forgásnál a szürke csapat felüti A3B oszlopát, a kék csapat pedig X1 oszlopát, utána csere. Következő forgásig a kék csapat felüti F4B oszlopát 150ig, a szürke pedig B3A oszlopát. Ez a két oszlop marad lógva a következő forgásig.

A második forgásnál a szürke csapat felüti X1 oszlopát, a kék csapat pedig A3B oszlopát. A lógatott szektorokkal együtt elcseréljük ezeket - tehát F4C, X1, A3B és B3A oszlopa is cserére kerül. Következő forgásig a kék csapat felüti F4B és A4C oszlopát, a szürke pedig B4B oszlopát. Ez a két oszlop lóg akövetkező forgásig.

A harmadik forgásnál véglegesítjük a mintát - a korábban már elcserélt és a lógatott oszlopok cserére kerülnek. A kék csapat még felüti F4A oszlopát és ezt lógatjuk a következő forgásig, de a minta többi része ebben a forgásban már probléma nélkül cserélhető.

Szövegszerkesztő:portrait_25.jpg Donna a Macskabolond

 

Minta szerinti forgás a csatatéren - felkészülés a forgásra

Minta szerinti forgás - irányítás és csere

 

Szólj hozzá!
Címkék: tipp gbg

A bejegyzés trackback címe:

https://foe-hd.blog.hu/api/trackback/id/tr6816642176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása